Sernik – świąteczny przysmak dla najmłodszych
Jutro święta! Czy upiekliście już smakowity, rozpływający się w ustach naturalny sernik dla Waszych najbliższych? Dzieci uwielbiają to ciasto, więc warto zadbać o jego wyjątkowość. Dlatego prezentujemy przepis na pełnowartościowy sernik z naturalnych składników. Z pewnością będzie on nie tylko pyszny, ale również bardzo pożywny i zdrowy. W końcu twaróg, znajdujący się w serniku zawiera dużo białka oraz witaminy A, D, E i K, natomiast miód, jego istotny składnik zawiera potas, fosfor i magnez. Życzymy smacznych Świąt!
Potrzebne składniki
- 1 i 1/4 szklanki zmielonych herbatników
- 70g stopionego masła
- 750g sera twarogowego
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/4 szklanki miodu
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 jajka
Sposób przygotowania
- Połącz zmielone herbatniki z masłem. Wyłóż na blachę i pozostaw do schłodzenia.
- Połącz twaróg z cukrem, miodem i przyprawami za pomocą miksera elektrycznego, aż masa będzie gładka. Następnie, cały czas mieszając, pojedynczo wbijaj jajka.
- Nalej masę na wcześniej przygotowaną bazę i piecz w temperaturze 150°C przez 45 minut. Pozostaw do ostygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie wyjmij ciasto i pozostaw do schłodzenia.
Więcej informacji o pozytywnym wpływie mleka można uzyskać, obserwując projekt „Dzieciaki Mleczaki”, który jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka i organizowany przez Polską Izbę Mleka.
Przedszkolaki uczestniczące w projekcie poznają nie tylko skład odżywczy mleka, ale także zrozumieją, skąd się ono bierze oraz jakie produkty można z niego przygotować.
W ramach projektu informujemy o pozytywnym wpływie nabiału na zdrowie dziecka poprzez stronę internetową www.dzieciakimleczaki.pl oraz www.facebook.com/DzieciakiMleczaki/. Zapraszamy do obserwowania!