Naturalny sernik dla najmłodszych łasuchów

Sernik – świąteczny przysmak dla najmłodszych
Jutro święta! Czy upiekliście już smakowity, rozpływający się w ustach naturalny sernik dla Waszych najbliższych? Dzieci uwielbiają to ciasto, więc warto zadbać o jego wyjątkowość. Dlatego prezentujemy przepis na pełnowartościowy sernik z naturalnych składników. Z pewnością będzie on nie tylko pyszny, ale również bardzo pożywny i zdrowy. W końcu twaróg, znajdujący się w serniku zawiera dużo białka oraz witaminy A, D, E i K, natomiast miód, jego istotny składnik zawiera potas, fosfor i magnez. Życzymy smacznych Świąt!

Potrzebne składniki

  • 1 i 1/4 szklanki zmielonych herbatników
  • 70g stopionego masła
  • 750g sera twarogowego
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 jajka

Sposób przygotowania

  1. Połącz zmielone herbatniki z masłem. Wyłóż na blachę i pozostaw do schłodzenia.
  2. Połącz twaróg z cukrem, miodem i przyprawami za pomocą miksera elektrycznego, aż masa będzie gładka. Następnie, cały czas mieszając, pojedynczo wbijaj jajka.
  3. Nalej masę na wcześniej przygotowaną bazę i piecz w temperaturze 150°C przez 45 minut. Pozostaw do ostygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie wyjmij ciasto i pozostaw do schłodzenia.

Więcej informacji o pozytywnym wpływie mleka można uzyskać, obserwując projekt „Dzieciaki Mleczaki”, który jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka i organizowany przez Polską Izbę Mleka.
Przedszkolaki uczestniczące w projekcie poznają nie tylko skład odżywczy mleka, ale także zrozumieją, skąd się ono bierze oraz jakie produkty można z niego przygotować.
W ramach projektu informujemy o pozytywnym wpływie nabiału na zdrowie dziecka poprzez stronę internetową www.dzieciakimleczaki.pl oraz www.facebook.com/DzieciakiMleczaki/. Zapraszamy do obserwowania!